Sešlo se vám doma mnoho velikonočních vařených vajíček, která však nejste schopni na posezení sníst? Co s nimi tedy dělat, když se na ně nechcete pouze dívat a poté je vyhodit? Využijte veškerá vykoledovaná vajíčka na tyhle dobroty!
Vaječná pomazánka
Ingredience:
4 vejce natvrdo, 150 g pomazánkového másla, 1 lžička hořčice, najemno nasekaná, 50g konzerva sardel. oček s kapary (okapaná a najemno nasekaná), 1 svazek pažitky, najemno nasekané, sůl a pepř
Postup:
Pomazánkové máslo vložte do misky a přidejte vejce nasekaná na kousky, očka, pažitku a hořčici. Osolte a opepřete a podávejte na čerstvé bagetě.
Plněná vejce
Ingredience:
12 vajec natvrdo, 125 ml majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, kopr na ozdobu
Postup:
Vejce rozpulte. Vyjměte žloutky a tyčovým mixérem je rozmixujte dohladka s majonézou, hořčicí, solí, pepřem a paprikou. Pomocí cukrářského sáčku naplňte směsí poloviny bílků a pak je ozdobte koprem. Pro přípravu vaječné pomazánky můžete využít ruční ponorný mixér Orava RM-212 3 v 1, který nabízí jednoduchou možnost sekání, mixování nebo šlehání. Ruční mixér Orava je vybaven univerzálním sekacím nožem, který můžete využít pro sekání ořechů, mleté masa či pro mixování zeleniny. Výkon motoru je 300 W a mixovací nádoba má objem 0,7 litru. V balení naleznete také šlehací nádobu o objemu 0,5 litru. Veškeré díly mixéru Orava RM-212 se velmi snadno čistí a je možné je mýt v myčce nádobí. Mixér Orava v balení obsahuje také konzoli na umístění na stěnu. Hodil by se ruční mixér Orava do kuchyně i vám? Na www.orava.cz může být váš za 799 Kč.
Vaječná tlačenka
Ingredience:
8 vajec natvrdo, 2 lžíce hořčice, 1 sklenice moravanky, 1 ks želatiny na vaječnou tlačenku, 1 cibule, 150 ml vody, mletý černý pepř, sůl, 1 majonéza malá, 1 kostka masoxu, 20 dkg šunky/salámu
Postup:
Cibulku a šunku/salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z moravanky vyjmeme a nakrájíme na menší kousky. Nálev si uložte stranou! Vařená vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se šunkou a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme hořčici s majonézou. Směs promícháme. Připravíme si nálev. K nálevu z moravanky přidáme asi 150 ml vody, masox a necháme přejít varem. Pak přidáme želatinu na vaječnou tlačenku, vodu a rozmícháme. Nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme a vlijeme do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z moravanky necháme v lednici ztuhnout. Ztuhlou vaječnou tlačenku servíruje podle chuti, zdobíme čerstvou zeleninou a podáváme s pečivem.
Nevyhazujte zbytečně vařená a malovaná vajíčka z Velikonoc. Těmito dobrotami potěšíte každou návštěvu!