Spojení nadýchaného těsta, lehkého krému a ovoce nebo čokolády, dělá z rolády ideální moučník pro nedělní odpolední siestu. Příprava je velice rychlá a snadná. Proto se ovažte zástěrou a vyzkoušejte naše TOP recepty na tuto sladkou dobrotu.
Piškotová roláda s džemem a šlehačkou
Roládová klasika, kdy se spojí nadýchaný piškot s oblíbeným džemem a vrstvou ušlehané smetany. Takhle chutná nebe!
Na 4 – 6 porcí si připravte:
- 120g polohrubé mouky
- 3 lžíce nasucho opražených a najemno namletých mandlí
- 3 velká vejce
- 2 žloutky
- 140g cukru krupice
- 80g rozpuštěného másla
- oblíbený džem
- 250 ml smetany ke šlehání
Vejce a žloutky vložte spolu s cukrem do ohnivzdorné misky a vyšlehejte v páře na hladký krém (misku postavíte na kastrůlek s horkou vodou, přičemž miska je v páře, ne ve vodě). Poté ke směsi přimíchejte mouku s namletými mandlemi a zapracujte i rozpuštěné máslo.
Plech vyložte pečícím papírem, ten potřete olejem a připravené těsto na něj rozetřete. V troubě předehřáté na 180ºC pečte asi 8 minut. Utěrku poprašte moučkovým cukrem a upečenou roládu na ni hned po vyndání z trouby obraťte. Pečící papír z rolády sundejte, roládu zarolujte do utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí roládu potřete džemem a jako druhou vrstvu použijte ušlehanou smetanu. Opatrně zarolujte a dejte do lednice vychladit.
Čokoládová roláda s jahodami
Tmavá čokoláda, smetana a jahody – trikolora, která nejen skvěle vypadá, ale ještě lépe chutná!
Na jednu roládu budete potřebovat:
- 150g hořké čokolády
- 150g cukru krupice
- 5 vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- jahody
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Žloutky ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny a vmíchejte do nich rozpuštěnou čokoládu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zapracujte do čokoládové směsi. Plech vyložte pečícím papírem a připravené těsto na něj rozprostřete. Při 180ºC pečte asi čtvrt hodiny.
Upečený korpus (těsto musí být tuhé, ale pružné) překryjte navlhčenou utěrkou a překlopte. Z rolády sundejte pečící papír, plát zarolujte do utěrky a nechte vychladnout. Šlehačku ušlehejte (ideálně se ztužovačem) dotuha, roládu potřete, ozdobte nakrájenými jahodami a opatrně, ale pevně zarolujte. Před podáváním vychlaďte v lednici.
Náš tip: Roláda vypadá luxusně pokud k servírování použijete dřevěné servírovací prkénko a obložíte ovocem.
Osvěžující citrónová roláda
Smetanové mascarpone a svěží citrónová chuť – ideální dezert do horkých letních dní!
Na 1 roládu si připravte:
- 4 vejce
- 80g cukru krupice
- 120g polohrubé mouky
- ½ balení prášku do pečiva
a na náplň:
- 250g mascarpone
- 40g moučkového cukru
- 4 plátky želatiny
- 125 ml smetany ke šlehání
- kůru a šťávu z jednoho citronu
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do nadýchané hmoty a s druhou polovinou cukru vyšlehejte bílky na tuhý lesklý sníh. Do žloutkové pěny zapracujte mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Plech vyložte pečícím papírem, potřete olejem a rozetřete na něj připravené těsto. Vložte do trouby a při teplotě 190ºC pečte asi deset minut.
Utěrku posypte moučkovým cukrem a upečený plát těsta na ni obraťte. Pečící papír z rolády sundejte, zarolujte ji do utěrky a nechte vychladnout. Mascarpone smíchejte s cukrem, citrónovou šťávou i kůrou, přidejte nabobtnalou želatinu a ušlehanou smetanu. Plát rolády rozbalte, potřete náplní a opatrně stočte.
Moučník před podáváním vychlaďte v lednici a při servírování ozdobte plátky citronu.
Roláda z bílé čokolády
Piškotová roláda šmrncnutá nezaměnitelnou chutí bílé čokolády a k tomu višňová poleva – co víc si přát?
Na 6 porcí si připravte:
- 6 vajec
- 140 cukru krupice
- 80g hladké mouky
na náplň:
- 200g bílé čokolády
- 200g zakysané smetany
na višňovou polevu:
- 300g višní
- 100g cukru krupice
- 3 lžíce griotky
Bílky vyšlehejte s cukrem na pevný lesklý sníh. Do něj zapracujte rozšlehané žloutky a nakonec do směsi prosejte hladkou mouku. Plech vyložte pečícím papírem a rozetřete na něj připravené těsto. Roládu pečte při 180ºC po dobu 7 až 10 minut.
Upečený plát překlopte na navlhčenou utěrku, sundejte z něj pečící papír, roládu zarolujte do utěrky a nechte vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a po částečném zchlazení vmíchejte do zakysané smetany, až Vám vznikne hladký čokoládový krém. Piškotový plát rozviňte, potřete náplní, stočte do rolády a krátce vychlaďte v lednici.
Višně povařte s cukrem a griotkou do zhoustnutí. Dle potřeby můžete podlít vodou, vznikne Vám hustá višňová omáčka. Vychlazenou roládu podávejte s teplou višňovou polevou.
Banánová roláda s karamelem
Taky se Vám občas stane, že Vám zbudou banány a nevíte, co s nimi? Zabijte dvě mouchy jednou ranou tím způsobem, že spotřebujete přebytečné ovoce a upečete tento skvostný dezert, po kterém se jen zapráší!
Na jednu roládu budete potřebovat:
- 100g hladké mouky
- ½ balení prášku do pečiva
- špetku skořice
- 3 vejce
- 100g cukru krupice
- 2 rozmačkané banány
a na náplň:
- 500g žervé, lučiny nebo sýru Philladephia
- 6 lžic másla
- 4 lžíce zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
- 130g moučkového cukru
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a skořicí. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, vmíchejte do ní rozmačkané banány a nakonec i suchou moučnou směs. Plech vyložte pečícím papírem, potřete olejem a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Pečte asi čtvrt hodiny při 190ºC.
Utěrku poprašte moučkovým cukrem a horký plát těsta na něj obraťte. Z rolády sundejte pečící papír, zarolujte ji do utěrky a nechte vychladnout. Smetanový krém (žervé nebo lučinu) smíchejte s cukrem, změklým máslem a karamelovým kondenzovaným mlékem.
Vychladlou roládu rozviňte, potřete náplní, znovu zatočte a dejte do lednice. Před podáváním je vhodné vložit roládu na pár minut do mrazáku – ztuhne a bude se lépe krájet.