Věnujete se nejen své kráse, ale svému zdraví, což jde samozřejmě ruku v ruce? Pak jste již narazila na informace o domácích jogurtech, o tom, že jejich domácí výroba jim dodává spoustu tělu prospěšných bakterií, které se podílejí nejen na správném trávení a silné imunitě, ale také na kráse a zdraví vaší pleti. Kůže je totiž přímo spojena se stavem střev, ovšem i jater. Pojďme se podívat, jak si snadno vyrobit chutné domácí jogurty. A hlavně z jakých surovin.
Co budete potřebovat k výrobě domácího jogurtu
Vyrobit domácí jogurt není nijak extrémně složité. A dokonce k tomu nepotřebujete ani žádné speciální vybavení. Stačí pár věcí z domácnosti a také několik základních surovin. Pojďme se na všechno postupně podívat.
Čerstvé mléko
Pokud chcete vyrábět domácí, jogurty, je vhodné sáhnout po čerstvém mléku. Možná už je běžnou součástí vaší domácnosti, možná jste na něj však ještě nepřešli a zůstáváte u mléka v krabicích. To je sice v Lidlu často opravdu levné (mrkněte na Lidl leták na příští týden), ale pro výrobu domácích jogurtů není zrovna tím nejlepším. Raději sáhněte po čerstvém mléku, které Lidl leték taktéž často nabízí za dobrou cenu, nebo kupte mléko rovnou z farmy (ale to si doma pak ještě pasterujte).
Selský jogurt
Pro přípravu domácího jogurtu budete potřebovat startovací jogurtovou kolonii bakterií. A tu najdete v jogurtech, přičemž v těch selských se nachází největší množství bakterií mléčného kvašení, které z mléka postupně vyrobí jogurt a které pak udělají tolik dobré práce v našich střevech.
Jogurtovač netřeba
Pro výrobu jogurtu rozhodně nepotřebujete speciální jogurtovače. Jsou sice pohodlné, jogurt vyrobí v podstatě skoro samy, ale zvládnete to i vy – pouze budete muset výrobě jogurtu věnovat o něco více času. Výsledek pak bude stejně dokonalý.
Skleničky či jiné nádobky pro uskladnění jogurtu
Jogurt se musí uskladnit, vydrží cirka týden, mnohdy i déle. Abyste jej mohli dát do lednice po jednotlivých porcích, což je pro jurt asi nejlepší, je nutné mít uzavíratelné skleničky nebo mističky. Za dobrou cenu je můžete koupit podle Pepco letáku, pokud zrovna doma žádné nejsou.
Jak postupovat při výrobě domácího jogurtu
Jak jste si mohli přečíst už na mnoha místech a v mnoha článcích, výroba domácího jogurtu je opravdu snadná. Stačí litr mléka ohřát na 40 – 50 stupňů celsia, jinými slovy tak, aby bylo teplé, ale nikoliv horké, aby bylo možné jej ještě pít (pokud nemáte teploměr a nemůžete teplotu měřit přesně).
Pak do mléka postupně vmícháme cirka 100 g živého, tedy selského jogurtu. A mícháme opatrně, ale důkladně, aby nezůstaly hrudky. Pak směs přemístíme do skleniček nebo mističek a ještě teplé je zabalíme do deky a postavíme k topení nebo v létě na sluníčko, případně do velkého hrnce s vodou, kde vždy malinko vodu přihřejeme, až je chladnější. Měla by mít také okolo 40 stupňů.
Zde se právě hodí onen jogurtovač, protože udržuje správné teplotu vody a v ní naskládaných skleniček se založeným jogurtem. Nicméně i bez jogurtovače to hravě zvládnete, mléčné bakterie totiž snesou i větší výkyvy teplot.
Hotový jogurt
Že je jogurt hotový, poznáme podle toho, že je tak hustý, že v něm stojí lžíce. A samozřejmě má svou specifickou nakyslou a trošku štiplavou jogurtovou chuť, která je lahodná sama o sobě. Dětem často více chutná po přidání domácí marmelády nebo jen hrsti ovoce, třeba s piškoty. Domácí jogurt se skvěle hodí i k přípravě domácího tiramisu, pokud jej chcete ozvláštnit živější chutí.