Šťavnatý karbenátek vonící česnekem a majoránkou, k tomu nadýchaná bramborová kaše přelitá máslem a osvěžující zeleninový salát. Tak přesně tak si mnozí z nás představují buď dokonalou variantu nedělního oběda, nebo naopak odstrašující vzpomínku na školní jídelnu.
Dnes si však představíme recepty, které jsou nejenom levné a rychlé, ale navíc neotřelé a nesmírně chutné. Celá Vaše rodina bude nadšená.
Kapustové karbenátky
Nepříliš oblíbená zelenina získá díky tomuto zpracování nejednoho příznivce!
Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:
- středně velkou kapustu
- 4 rohlíky
- 150 ml mléka
- cibuli
- 20 g másla
- 2 vejce
- 100 g vařeného uzeného masa
- 150 g strouhanky
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Kapustu uvařte v osolené vodě doměkka, nechte okapat a poté nadrobno nasekejte. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a namočte do mléka.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na troše oleje. V míse smíchejte kapustu, rohlíky, orestovanou cibulku, rozpuštěné máslo, vejce a nadrobno nakrájené uzené maso a těsto zahustěte strouhankou. Směs osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Namočenou rukou tvarujte karbenátky, které obalujte ve strouhance a smažte na pánvi dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší a zeleným salátem.
Tuňákové karbenátky
Pro milovníky rychlých a zdravých večeří je tato varianta tou pravou volbou.
Na 20 karbenátků si připravte:
- 1 kg brambor
- 2 konzervy tuňáka
- 2 hrsti hladkolisté petrželky
- 2 vejce
- sůl, pepř
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Poté je sceďte a rozšťouchejte, přidejte scezeného tuňáka, nasekanou petrželku a vejce.
Těsto osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vytvořte karbenátky a smažte je ve vyšší vrstvě oleje po dobu asi dvou minut z každé strany. Podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.
Karbenátky z brokolice a kukuřice
Brokolice a kukuřice tvoří netradiční kombinaci, kterou zvýrazňuje chilli omáčka spolu s výrazným sýrem.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 140 g brokolice
- 150 g konzervované kukuřice
- 140 g hladké mouky
- ½ balení prášku do pečiva
- 1 vejce
- 75 ml mléka
- 2 lžíce bazalky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 75 g čedaru (nebo jiného tvrdého sýra)
- jarní cibulku
- sůl, pepř
Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte ji nad párou, bude to trvat asi 10 minut, potom ji najemno nasekejte.
Scezenou kukuřici rozmixujte v robotu, smíchejte ji s brokolicí, moukou, práškem do pečiva, vejcem, mlékem, nasekanou bazalkou a jarní cibulkou, chilli omáčkou a sýrem. Podle chuti osolte a opepřete.
Z těsta tvořte na pánvi lžící placičky a smažte je z obou stran dozlatova.
Houbové karbenátky
To pravé pro prázdninové vaření na chalupě, kdy využijete poklady z lesa.
Pro 4 osoby si připravte:
- 1 cibuli
- 50 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 400 g čerstvých hub
- 1 housku
- 1 vejce
- sůl, pepř, kmín
Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte a něm nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte houby pokrájené na malé kousky, kmín, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném plameni duste doměkka. Poté houbovou směs přendejte do mísy, přidejte housku nakrájenou na kostičky, vejce a promíchejte.
Ze směsi tvořte karbenátky, které obalujte v trojobalu a smažte na pánvi dozlatova. Podívejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Květákovo – pórkové karbenátky
Rychlá a zdravá večeře, kterou můžete snadno obměňovat podle momentálních chutí nebo obsahu lednice.
Na 15 karbenátků si připravte:
- 250 g květáku
- 4 plátky slaniny
- 1 pórek
- lžíci pažitky
- 20 g parmezánu
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Květák rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě. Poté ho nasekejte najemno, smíchejte se slaninou nakrájenou na kostičky a pórkem na tenká půlkolečka, přidejte nasekanou pažitku, strouhaný sýr, vejce a hladkou mouku. Vytvořte kompaktní těsto, ze kterého tvořte placičky.
Ty obalte ve strouhance a z obou stran smažte krátce dozlatova.