Taky se Vám při vzpomínce na prázdniny u babičky vybaví talíř plný nadýchaných kynutých knedlíků s borůvkami posypané tvarohem? Vraťte se zpátky do dětství , vyzkoušejte klasické, ale i poněkud netradiční recepty a překvapte svoje nejbližší sladkým obědem.
Tvarohové s jahodami
Nekynutá rychlovka, která je díky jahodám velice oblíbená.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetku soli
- 225 g másla
- 20 – 30 jahod
- 1 – 2 zakysané smetany
Tvaroh, mouku, vejce, špetku soli a 100 g rozpuštěného másla smíchejte a vypracujte hladké a vláčné těsto. Z něj vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý špalíček rozplácněte, vložte do něj jahodu a zabalte knedlík. Vařte v osolené vodě 6 minut.
Podávejte posypané moučkovým cukrem, polité rozpuštěným máslem a ozdobené zakysanou smetanou.
Neplněné knedlíčky s borůvkovým žahourem
Těsto bez náplně není vůbec na škodu, delikátní omáčka se šlehačkou si získá každého.
Pro 4 – 5 osob si připravte:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- lžíci cukru krupice
- 30 g droždí
- 1 vejce
- špetku soli
a na borůvkový žahour:
- 400 g borůvek
- 3 lžíce cukru krupice
- lžíci vanilkového pudinku
- 200 ml mléka
Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Poté ho smíchejte s moukou, zbylým mlékem, vejcem a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě asi půl hodiny kynout. Pak z něj tvořte malé kuličky a nechte dalších 20 minut kynout. Mezitím rozvařte borůvky s cukrem a trochou vody. V hrnku rozmíchejte mléko s vanilkovým pudinkem a vmíchejte k borůvkám. Promíchejte, povařte a odstavte.
Knedlíčky vařte asi 10 minut, poté je vyjměte, propíchejte vidličkou a podávejte polité borůvkovou omáčkou, případně ozdobené šlehačkou.
Bramborové se švestkami
Klasika jako od babičky, která zasytí celou rodinu.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetku soli
- 20 švestek
- 125 g másla
- mletý mák a moučkový cukr
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte je vychladnout, oloupejte je a najemno nastrouhejte. Smíchejte je s moukou, vejce, žloutkem a špetkou soli a vytvořte vláčné těsto. Těsto rozválejte na tenký plát, nakrájejte na čtverce a do každého zabalte jednu švestku. Knedlíky vařte10 minut a podávejte posypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Z odpalovaného těsta
Proč z odpalovaného těsta péct jen věnečky a větrníky? Zkuste meruňkové knedlíky!
Pro 4 osoby si připravte:
- 500 ml mléka
- 225 g másla
- 350 g hrubé mouky
- 4 vejce
- špetku soli
- 500 g meruněk
- perník na strouhání a moučkový cukr
Mléko se 100 g másla a špetkou soli přiveďte k varu, přidejte mouku a míchejte, aby vzniklo husté těsto, které se nebude chytat dna hrnce. Nechte vychladnout a pak postupně, jedno po druhém, přidávejte vejce. Vytvořte hladké těsto, z něj odkrajujte kousky a balte do nich meruňky. Knedlíky vařte 8 – 10 minut a podávejte je posypané strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
S jablky a skořicí
Šťavnatá jablka, voňavá skořice a křupavé oříšky – to je jedna báseň!
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- lžíci cukru krupice
- 20 g sušeného droždí
- špetku soli
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 3 jablka
- 2 lžičky skořice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g lískových oříšků
- 70 g třtinového cukru
- 125 g másla
Z mouky, lžíce cukru, droždí, mléka, vajec a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi 45 minut kynout. Poté z něj vyválejte asi centimetr silný plát a skleničkou z něj vykrajujte kolečka. Doprostřed každého kolečka dejte nakrájené kostičky jablek smíchané s vanilkovým cukrem a skořicí. Knedlíky zabalte a nechte je ještě 20 minut kynout. Vařte 10 minut v páře a podávejte posypané třtinovým cukrem, nasucho opraženými lískovými oříšky a přelité máslem.
Zdravé z tofu
Netradiční suroviny Vás jistě mile překvapí.
Pro 4 osoby si připravte:
- 180 g tofu natural
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 3 – 5 lžic dětské krupičky
- 1,5 lžíce oleje
- špetku soli
- 1 – 2 vejce
- 300 g broskví
- 250 ml smetany ke šlehání
- čokoládovou polevu
Tofu umixujte spolu s olejem dohladka, smíchejte ho s moukou, krupičkou, vejce a špetkou soli a vypracujte těsto. Z něj odkrajujte kousky a balte do nich broskve. Knedlíky obalte ve špaldové mouce a teprve potom je dejte vařit na 10 – 12 minut. Podávejte ozdobené ušlehanou smetanou a čokoládovou polevou.
Tvarohové s lesním ovocem
Lehké knedlíčky ve spojení s dokonalou omáčkou a strouhaným tvarohem navíc nemají chybu.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 70 g hladké mouky
- 70 g másla
- 70 g krupice
- 350 g lesního ovoce
- 100 g cukru krupice
- tvrdý tvaroh
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, vejcem, moukou, změklým máslem a krupicí a utvořte hladké těsto. Dejte ho odpočinout do lednice na dvě hodiny a pak z něj tvořte malé knedlíčky. Vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Ovoce svařte s cukrem na hustou omáčku a hotové knedlíčky polijte a posypte strouhaným tvarohem.